0 Kommentarer
Olika mallar till de olika räknesätten. Här kan du ladda ned stödmallarna:
De fyra räknesätten Positionssystemet Multiplikationstabeller 0-10 Hundraruta och multiplikationsruta Du kan läsa mer om tysta genomgångar i inlägget "Använd hjärnan rätt med tysta genomgångar" . Tyst instruktionsfilm algoritmräkning Instruktionsfilm till appen ALEX: Instruktionsfilm Scratch JR: I inlägget "Programmering i klassen" får du tips på hur du kan introducera programmering i din klass.
I inlägget "Vad hände på sportlovet" får du tips på hur du kan följa upp lov genom att låta klassen fylla i frekvenstabeller och göra diagram över olika aktiviteter. Nedan kan du hitta färdiggjorda frekvenstabeller för både sportlovet och påsklovet som eleverna kan fylla i. Här kan du ladda ner stödmallarna
Sportlovet: Frekvenstabell och stapeldiagram Påsklovet: Frekvenstabell Förslag hur du kan arbeta med tallinjen finns i inlägget "Arbeta med tallinjen".
I inläggen "Eleverna redovisar och lär" och "Att använde det nya bedömningsstödet" skriver jag om problemlösning. Här kan du ladda ned mallarna: Stödmall Problemlösning Arbetsgång Problemlösning Checklista Problemlösning Instruktionsfilm problemlösning Problemlösningsuppgiften kommer från ett gammalt nationellt prov i matematik för åk. 6 som inte omfattas av provsekretess och är fritt att använda. Provet hittar du här.
Ett område inom matematiken som ibland kan vara svårt för eleverna är att skriva räknehändelser. Utmaningen för eleverna brukar vara att både skriva en händelse och relatera händelsen till ett matematiskt uttryck. En del fokuserar för mycket på själva händelsen och missar matematiken. Jag brukar därför lägga lite extra tid på att gå igenom hur räknehändelser är uppbyggda. För att underlätta för eleverna har jag gjort en stödmall som förklarar just detta. I årskurs 3 har jag också använt denna film där jag både repeterar stödmallen samt visar på elevexempel på redan skrivna räknehändelser. I inlägget "Att skriva räknehändelser" får du ytterligare tips på hur du kan arbeta med räknehändelser. Här kan du ladda ner stödmallen:
Räknehändelser Ett moment inom matematiken är att kunna och använda vanliga måttenheter. I blogginlägget "Arbeta med måttenheter" kan du få tips på olika sätt att arbeta med måttenheter.
|