Stödstrukturer i klassrummet
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Kontakt

Rutiner under skoldagen

Tysta tröskeln

8/15/2019

0 Kommentarer

 
Vi som arbetar i skolans tidigare år har nog alla erfarit att eleverna ofta inte endast behöver träna på att läsa, skriva och räkna i skolan. De behöver också öva på att lyssna, vilket inte alltid är så enkelt. Då kan det vara bra att som lärare ha tänkt igenom olika metoder som underlättar och hjälper eleverna i detta.  I mitt blogginlägg "Tyst i klassen" delar jag med av några av de tips jag brukar använda för att fånga elevernas uppmärksamhet.

I detta inlägg tänker jag dela med mig av ytterligare en metod jag har använt, nämligen "Tysta tröskeln". 
Bild
I korthet går det ut på att jag helt enkelt kallar tröskeln till klassrummet för "Tysta tröskeln". När eleverna går över tröskeln till klassrummet ska de vara helt tysta och sedan gå och sätta sig på sin plats. Detta brukar introduceras som en lek i början av åk.1 genom att eleverna får ställa upp på ett led utanför klassrummet och sedan smyga in över klassrumströskeln. Om du vill veta mer om metoden eller är intresserad av ytterlgare tips om hur du får eleverna lugna efter rasten, kan du läsa mitt blogginlägg "Skapa lugn efter rasten". 
Här kan du ladda ned en stödstruktur som du kan använda för att ytterligare hjälpa eleverna. Stödmallen finns i två varianter och ett tips är att förstora den till A3 format innan du klipper ut och sätter den på golvet.
​Tysta tröskeln
Bild
Bild
0 Kommentarer

Skapa egna stödmallar

3/7/2019

0 Kommentarer

 
Stödmallar kan också användas för att skapa tydliga rutiner under skoldagen. I inlägget "Skapa stödmallar för studiero" får du tips och inspiration på hur du kan skapa stödmallar  i undervisningen.
Här kan du ladda ned stödmallen:
Skapa stödstrukturer för studiero
Bild
0 Kommentarer

Positiv förstärkning

3/5/2019

0 Kommentarer

 
I blogginläggen "Arbetsro i klassen" och "7 tips för ett positivt elevbemötande" försöker jag konkret beskriva hur jag arbetar för att hålla ett positivt klassrumsklimat. 
Stödmallen kan du ladda ned här:
7 tips för ett positivt elevbemötande
Picture
0 Kommentarer

Klassregler

3/5/2019

0 Kommentarer

 
Jag brukar ha klassreglerna synliga i klassrummet och återkommer ofta till dem så fort det behövs. Om det t.ex. inte är studiero eller om någon pratar rakt ut under en genomgång, stannar vi upp och går gemensamt igenom reglerna igen. 
Här kan du ladda stödmallen:
Klassregler
Picture
0 Kommentarer

När elever behöver hjälp

3/5/2019

0 Kommentarer

 

​Om eleverna vet vad de ska göra när de behöver hjälp blir arbetsron bättre. Jag berättar om mina rutiner i blogginlägget "När eleverna behöver hjälp". I detta inlägg kan du hitta några olika varianter på stödmallen. Du kan också ladda ned röda och gröna hjälpkort som du kan laminera och lägga ut på elevernas bänkar. Eleverna låter den gröna sidan ligga framme om de vet vad de ska göra. Om de behöver hjälp lägger de fram den röda sidan. På så sätt slipper de räcka upp handen och du som lärare kan också snabbt skanna av vilka som är behov av ditt stöd. Ett tips är att kopiera så att du får korten på samma papper, dvs de röda på en sida och de gröna på den andra sidan av papperet. Laminera och klipp ut. 
Bild

Här kan du ladda ned stödmallarna:
Hjälpkort röda/gröna
​Vid hjälp
Kolla 3 före mig
Kolla 3 före mig version 2
När du behöver hjälp
Picture
Picture
Bild
Bild
0 Kommentarer

Skapa lugn efter rasten

3/5/2019

0 Kommentarer

 
I blogginlägget "Skapa lugn efter rasten" delar jag med mig av några knep jag brukar använda för att skapa studiero efter rasten.
Här kan du ladda ned en stödstruktur du kan använda:
Skapa lugn efter rasten
Picture
0 Kommentarer

Hantera konflikter efter rasten

3/5/2019

0 Kommentarer

 
Ibland blir elever osams och det uppstår konflikter på rasterna. Här kan du ladda ned  en struktur jag brukar använda mig av så att konfliktlösning inte tar för mycket tid från lektionerna. Du kan läsa en mer utförlig beskrivning i blogginlägget "Osams på rasten".
Här kan du ladda ned stödmallen:
Osams på rasten
Picture
0 Kommentarer

Tydliga lektionsstrukturer

3/5/2019

0 Kommentarer

 
En tydlig struktur på lektionerna är en framgångsfaktor för studiero.
Här kan du ladda ned  förslag på struktur samt bildstöd:
Lektionsstruktur ifylld
Lektionsstrukt
ur tom
Bildstöd
Vill du läsa mer om detta, läs mitt blogginlägg "Tydlig lektionsstruktur för ett lugnare klassrum":
Picture
C

Bild
Bild
Bild
0 Kommentarer

Starta och avsluta dagen

3/5/2019

0 Kommentarer

 
Tydliga rutiner under skoldagen skapar lugn och studiero på lektionerna. Du kan läsa mer om detta i blogginlägget "Arbetsro i klassen del 2". Inlägget skrevs för några år sedan och nuförtiden har min klass dessa rutiner när vi startar (och slutar) dagen. Eleverna  väljer att "trycka" på valfri symbol och sedan hälsar vi på det sätt de valt . 
Stödmallarna är gjorda av Matilda Ingebretsen som gjorde sin praktik hos oss under Vt. 19.
Här kan du ladda ned stödmallarna
Handhälsningar "Good morning or goodbye"
Symbolknappar 1
Symbolknappar 2
​
Picture

0 Kommentarer

    RSS-flöde

Proudly powered by Weebly
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Kontakt