Stödstrukturer i klassrummet
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Övriga blogginlägg Ämnespanare
  • Kontakt

Svenska

Åtta lästips inför läslovet

3/6/2019

2 Comments

 
Inlägget publicerades först på LR-bloggar i oktober 2016.
​I detta inlägg tänker jag dela med mig av tips om hur jag, genom ett läsprojekt som börjar under höstlovet, tänker intensivträna läsning i min klass.
Sommaren 2016 kom regeringen med förslaget att höstlovet ska byta namn till läslovet. Detta som del av lässatsningen ”Hela Sverige läser med barnen”, där också den nya läsdelegationen ingår (som jag skrev om i inlägget "Barns läsning angår alla". Regeringen är alltså tydlig med att de vill att barn ska lägga mer tid på läsning än vad de gör idag. Min tanke med läsprojektet är att redan i år stötta eleverna  genom att låta höstlovet vara ett läslov. Läslovet blir en uppstart för vårt fortsatta arbete.
Jag planerar att starta upp projektet veckan innan lovet (v.43) genom att bl.a. ge boktips och prata om olika böcker i min klass. Föräldrarna ska få information hemskickad med tips om hur de kan stötta sina barn i läsningen.

Under Bokmässan besökte jag flera intressanta föreläsningar och seminarier. Under ett av dem fick jag möjlighet att lyssna på barnboksförfattarna Helena Bross och Magnus Ljunggren. Helena Bross har skrivit den populära serien om eleverna i ” Klass 1B” och Magnus Ljunggren serien om ”Riddarskolan”. Deras böcker brukar vara mycket uppskattade, kanske framför allt av barn som nyss lärt sig att läsa. Deras föreläsning hette ”20 tips om hur man får barn att läsa”. Ett par av dessa är främst riktade till föräldrar och andra vuxna i barnens närhet.

Eftersom läslovet pågår utanför skoltid tänker jag skicka ut et en variant på åtta av dessa lästips inför läslovet. Här är en sammanställning av dessa:
  1. Barn gör som vuxna gör. Var en läsande förebild, läs mycket själv.
  2. Läs högt för ditt barn. Läs gärna i en bok som ligger på lite svårare nivå än vad barnet klarar av att läsa själv. Prata om det ni har läst.
  3. Gå till biblioteket tillsammans, låna böcker och få inspiration.
  4. Vilka böcker tycker ditt barn om? Vilken genre gillar ditt barn bäst? Kanske är det deckare, fantasy, häst- eller faktaböcker? Se till att ni har böcker hemma i rätt genre.
  5. Turas om att läsa. Läs början i boken högt eller turas om, t.ex. genom att läsa varannan sida.
  6. Läs samma bok samtidigt. Sitt bredvid barnet och läs samma bok tillsammans. Det blir ett utmärkt tillfälle att prata om både bild och text.
  7. Se en film om boken. Det kan underlätta läsförståelsen att se en filmatisering av boken.
  8. Inte bara lust, krav också! Barn måste läsa även om de inte vill. Sätt upp ett läsmål för ditt barn kanske t.o.m. med en belöning när målet är uppnått.

​Jag har även gjort en kortare mall med lästips som jag tänker skicka med barnen hem.

Under v.44 kommer eleverna få i uppgift att samla på sig böcker, förslagsvis genom att låna på biblioteket, men det går självklart också bra att köpa eller låna av någon kompis.
När skolan sedan sätter igång efter lovet har eleverna i läsläxa att läsa minst 20 minuter per dag i en valfri bok, och även svara på frågor utifrån Barbro Westlunds läsförståelsestrategier. Jag har använt läsfixarna från ”En läsande klass” och bokkamraterna från ”Lärandelek” som inspiration när jag sammanställt frågorna. Sammanlagt kommer eleverna få fem olika läsförståelseuppdrag.

Om allt går enligt planerna kommer vi att avsluta intensivläsningen veckan innan jullovet. På vilket sätt vi ska göra detta har jag inte planerat ännu. Någon som har något bra tips?

​
Under Skolforum 2017 höll jag en föreläsning "Inspirera till läsning i skola och hemmet. Föreläsningen filmades och finns på  LRplay. Där kan du ta del av tips och idéer kring läsning. 
Här kan du ladda ned stödmallarna:
Bli en stjärnläsare
​Inspirera till läsning

Bild
Bild
2 Comments
Linnea Persson
10/9/2020 01:48:15 am

Hej!

Jag tycker att du har så mycket bra material här! Jag skulle gärna vilja låna dokumentet om inspirera ditt barn till läsning. Länkarna till dokumenten har dock hamnat i samma och jag får bara upp det första dokumentet.

Reply
Mia Kempe
10/10/2020 10:14:22 am

Tack snälla du både för beröm och att du uppmärksammade mig på felet. Nu ska det vara fixat. Ha det bra!

Reply



Leave a Reply.

    RSS-flöde

Proudly powered by Weebly
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Övriga blogginlägg Ämnespanare
  • Kontakt