Stödstrukturer i klassrummet
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Övriga blogginlägg Ämnespanare
  • Kontakt

Ämnesövergripande

Ett filmprojekt om yrken

3/7/2019

0 Comments

 
Inlägget publicerades tidigare på LR-bloggar i oktober 2018.
Introduktionsfilm till eleverna
I det centrala innehållet för so i åk 1-3 ingår det att arbeta med olika yrken och verksamheter. Detta inlägg är det första (av två) där du får tips på hur du kan arbeta ämnesintegrerat med området yrken genom att låta eleverna skapa egna animerade filmer.
I tidigare inlägg under hösten har jag berättat om de nya direktiven i läroplanen kring digital kompetens. I detta inlägg kommer jag att beskriva ett område där mina elever bl.a. tränat på att använda digitala verktyg i undervisningen. Utgångspunkten för arbetet var ” Yrken och verksamheter i skolans närområde”, vilket ingår i SO-undervisningen för åk. 1-3. Vi bearbetade också flera delar av det centrala innehållet i svenska för åk 1-3, t.ex. att “skapa muntliga presentationer med digitala medier som stöd”. Jag kallar området för “Gissa yrket” eftersom elevernas uppgift var att planera och skapa en film där någon ska gissa vilket yrke som åsyftas.
Arbetsområdet var indelat i fyra delmoment, nämligen:
  1. Planera en film.
  2. Skapa en film
  3. Digitalt skrivande
  4. Kamratrespons
Uppstart av områdeArbetsområdet startade med att vi tittade på en film som jag gjort och lagt ut på bloggen. I filmen presenterade arbetsområdet och eleverna fick reda på vad de skulle arbeta med under projektet. Efter filmen pratade vi om vad ett yrke är och eleverna berättade om olika yrken de kände till. Jag delade också ut några ledtrådar i form av bilder (se bild nedan) och eleverna fick gissa vilka yrken jag tänkte på. Filmen finns länkad till längst upp i detta inlägg. Efter genomgången var det dags för eleverna att arbeta. De blev indelade i par och fick i uppgift att komma överens om ett yrke samt skriva ned tre ledtrådar till yrket.

1. Planera en film
I nästa steg var det dags för eleverna att börja planera sina filmer. Planeringen skulle innehålla en inledning till filmen, en handling där ledtrådarna presenteras och en avslutning där yrket avslöjas. För att underlätta för eleverna visade jag ett exempel på både planering och film som jag gjort och lagt ut på vår blogg. Filmerna skulle spelas in i en app som heter Puppet Pals 2 och för att eleverna skulle veta vilka förutsättningar som fanns, gick jag innan planeringen igenom hur appen fungerar. Som stöd fick eleverna en mall.

2. Skapa en film
När eleverna planerat sina filmer fick de först träna några gånger utan att spela in. När de övat ordentligt fick de gå in i ett grupprum och spela in filmen. Mikrofonen tar upp alla ljud i rummet så det var viktigt att det var tyst under inspelningen. När filmen var klar tittade vi på den tillsammans och eleverna fick bestämma om de ville att vi skulle publicera den på bloggen eller inte.
Eleverna arbetade flitigt under lektionerna och jag upplevde att de tyckte mycket om att göra animerad film. En fördel med att använda animerad film är att eleverna vågar ta ut svängarna lite mer. Det är inte lika känsligt om det är en docka som pratar och inte du själv.

3. Digitalt skrivande
Min tanke var att eleverna skulle få möjlighet att tänka igenom och reflektera över vad de lärt sig när de arbetade med filmerna. Uppgiften för eleverna blev således att skriva en reflektion över vad de hade lärt sig under arbetets gång. Texten skulle skrivas i appen NE-berätta och till hjälp fick de en stödmall med följande frågor:

  • Vad har du lärt dig?
  • Hur har du lärt dig?
  • Vad mer vill du lära dig?
Eleverna fick instruktionen att de skulle svara på frågorna med hela meningar och att de skulle tänka på att använda stor bokstav och punkt korrekt.

4. Kamratrespons

Efter att eleverna skrivit sina texter fick de sätta sig två och två, byta text och titta igenom varandras texter med hjälp av en checklista. Där kollade de bl.a. att kamraten svarat på frågorna och använt stor bokstav och punkt på rätt sätt. De skulle också ge en kort respons på texten. När eleverna bearbetat sina texter lämnade de över texterna och checklistan till mig så att jag kunde göra en slutlig koll.

Mina reflektioner
Min upplevelse är att det var en nyttig uppgift för eleverna att få fundera över vad de hade lärt sig under arbetsområdet. Det var också bra för dem att skriva just denna text digitalt, i stället för att använda penna och skriva för hand. Det förenklade att de kunde gå tillbaka och ändra i texten efter kamratresponsen.

Många tycker att det är jobbigt att sudda och skriva om en handskriven text, men att ändra i en digital text kräver inte lika mycket ansträngning och kanske därför upplevs som enklare.
Det var väldigt intressant för mig att ta del av elevernas texter. En sak som slog mig att många upplevde att de lärt sig genom att lyssna noga på genomgångarna. Jag tänker att det kan vara bra för eleverna att själva få den insikten och faktiskt kunna dra lärdom av den till en annan gång. Det tror jag att de kan ha nytta av i sitt fortsatta lärande.

Här kan du ladda ned materialet:
Instruktion Gissa yrket  
Stödmall Gissa yrket
Checklista Gissa yrket
​Reflektionsmall
​Instruktion skriva reflektion
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    RSS-flöde

Proudly powered by Weebly
  • Mia Kempe
  • Rutiner under skoldagen
  • Svenska
  • Matematik
  • Ämnesövergripande
  • Övriga blogginlägg Ämnespanare
  • Kontakt